Hallå där Gorn!

Gorn, eller Pakornphop Supsongsaeng som han heter egentligen, är utbytes­student från Thailand som går på gymnasiet i Klippan och bor hos värdfamiljen Lars och Elisabeth på Bjärhus lantgård.

Förutom skolarbetet får han hjälpa till vid gården med allt från kalvning till att ha fått nappmata ett flasklamm. En fredag i maj stod Gorn bakom grytorna när lunchen serverades på ”Loftet”, då det dukades upp en härlig Thaimatsbuffé.

Skillnaden mellan Thailand och Sverige?
– Sverige är ett vackert land med vänliga människor, fast vintermånaderna är rysligt kalla. Det var kul de första dagarna med snö och kyla, men sen blev det för mycket. Maten skiljer sig även mot den vi äter i Thailand. Hemma äter vi mer kryddad mat som luktar och smakar mer, förklarar Gorn.

Vad är speciellt med Klippan?
– Här är jättefint, underbar natur där allt är grönt och vackert. Jag njuter varje dag av naturen och de öppna fälten när jag cyklar till skolan. Närheten till Skäralids nationalpark, alla skolkamrater och lärarna är trevliga och hjälpsamma.

Personliga drömmar
– Jag vill hjälpa människor, gå på universitet och få bra betyg. Drömmen är att få hjälpa människor där hemma i hembyn. Vill vi ha en bättre värld måste vi börja i det lilla för att sprida de goda exemplen som ringar på vattnet.

Gorn har lyckats lära sig tala flytande svenska på 8 månader genom att prata, läsa och lyssnat på YouTube på olika svenska klipp. Vi önskar honom lycka till i livet och välkommen tillbaka till Klippan.