Tillbaka i Klippan igen

Peter Kvist är född, uppvuxen och boende i Klippan. Sedan slutet av 80-talet har han arbetat som kock på Rusthållaregården i Arild med stor framgång. Men när han hörde att Klippans Gästis sökte en ny köksmästare sommaren 2008 blev han intresserad av att ”vända hemåt” även på det professionella planet.
– Jag träffade Jan Roth från Brännborn Fastigheter, som äger Klippans Gästis. När det visade sig att våra visioner stämde överens förstod jag att det var dags att satsa ordentligt, säger Peter.

Matlagning ska vara kul

Som Klippanbo har Peter sett en mängd olika krögare passera revy på Klippans Gästis under de senaste 20 åren utan att få någon ordentlig ”snurr” på verksamheten.
– Det kändes väldigt seriöst med Jan Roth och Brännborn Fastigheter, och det har ju verkligen blivit bra fart på Gästis det sista året. Lunchserveringen går riktigt bra, vi har ungefär 190 personer här varje måndag-fredag.

Det som lockade Peter allra mest var möjligheten att få driva ett riktigt traditionellt gästgiveri. Det traditionella (gås i november, julbord i december) blandas med husmanskost, à la carte och gourmetmat.
– Jag vill att matlagning ska vara kul – man får inte fastna i ett spår utan hela tiden prova nya saker. Mat är som kärlek, man måste sköta om den ordentligt, säger han med ett leende.

Lyhördhet viktigt

Peter försöker hela tiden att vara lyhörd och höra efter vad folk önskar på à la carte-menyn till exempel. Ryggbiff och oxfilé är naturligtvis populärt, men i år har hjortfilén faktiskt gått åt riktigt ordentligt.
– Till hjortfilén gör jag en Karl Johan-svampsås och serverar med sultanrussin och nyponchutney. Många som inte ätit hjort förut har smakat på den och tyckt om den.

Att ha lite spännande rätter på menyn är viktigt. Inte minst för att sprida det goda ryktet. Peter berättar om gäster från Stockholm som stannade till i somras och som inte hade några större förväntningar på ett gästgiveri på landsbygden. Men berömmet blev översvallande.
– De sa att det här slår många av krogarna de brukade gå på i Stockholm, och när man hör det blir man ju varm in i hjärtat.

Träning och terränglöpning

Efter 20 år av helg- och kvällsarbete på Rusthållaregården arbetar nu Peter mestadels dagtid måndag-fredag. I semester- och sjukdomstider hoppar han in även på kvällar och helger. Men att börja arbeta dagtid var en omställning.
– Det kändes lite konstigt i början, men nu börjar jag vänja mig. Man får mycket mer tid över för familjen och fritiden.

Och vad består då fritiden av? Förutom att tillbringa mycket tid med hustrun Camilla och barnen Caroline och Sebastian är Peter väldigt motionsintresserad.
– Jag tränar lite grann på gym, promenerar i skogen och håller på med terränglöpning.

Och till sist kan vi ju inte låta bli att fråga vad som är kockens egen favoriträtt? En fråga han fått många gånger förr, men i alla fall.
– Vid den här tiden på året älskar jag rimmad oxbringa, gärna med rostade rotfrukter och persilje- eller pepparrotssås. Det är riktigt gott!

Och riktigt gott är också Peters eget recept på fikon- och dadelbollar, som han här nedan presenterar för Söderås Journalens läsare.

Peters fikon- och dadelbollar

2 ägg
250 g torkade fikon
100 g dadlar
300 g socker
50 g kakao
250 g kokosfett

Blötlägg fikonen över natten. Mixa fikon och dadlar grovt i en matberedare. Glöm inte att ta bort dadelkärnorna innan. Smält därefter kokosfett och häll över socker, kakao och de mixade frukterna. Låt svalna lite grann. Tillsätt sedan ett ägg i taget. Ställ i kyla över natten. Dagen därpå, rulla lagom stora bollar, gärna i kokos. Lycka till!